Bij een plotseling overlijden of een onbekende doodsoorzaak kunnen de nabestaanden vragen om een obductie. Er kan dan inzichtelijk gemaakt worden hoe het ziekteproces is verlopen en wat de aanleiding van het overlijden was. Dit kan rust geven bij de nabestaanden om zo het rouwproces beter te kunnen doorlopen.
Bij een obductie wordt het lichaam van de overledene eerst uitwendig onderzocht. Waarna de inwendige organen worden onderzocht door het lichaam te “openen”. Bij toestemming van de nabestaanden wordt soms ook in de hersenen gekeken, door middel van een schedellichting. De obductie zelf kan enkele uren duren
De overledene is zeker toonbaar na een obductie. De obductie wordt altijd op zo’n manier gedaan dat er vrijwel niets van zichtbaar is tijdens de opbaring of de uitvaart.
Het komt ook voor dat de artsen toestemming vragen aan de nabestaanden voor een obductie. Dit kan een bijdrage leveren aan de medische wetenschap.
Een obductie kan ook op bevel van een gerechtelijke instantie, dit wordt dan een sectie genoemd. Het doel is dan om bewijsmateriaal te verzamelen dat gebruikt kan worden voor of tegen een verdachte.
Bij een obductie dient de nabestaande een toestemmingsformulier te ondertekenen.
Wanneer het verzoek tot obductie van de nabestaande komt dan zal de opdrachtgever (nabestaande) een rekening via de uitvaartonderneming ontvangen.
Komt het verzoek van de artsen dan zal er geen rekening volgen. Vanzelfsprekend ook niet wanneer het in opdracht van justitie wordt uitgevoerd.
Wij hebben tweemaal een uitvaart meegemaakt. Wat een perfectie en kalmte.
Ondanks ons verdriet twee mooie diensten gehad.
We hebben je ervaren als zeer betrokken, liefdevol, rustig en behulpzaam. De begeleiding was heel fijn en warm. Onze dank daarvoor.
Het was een mooie, passende afscheid met een mooie samenwerking. Ik verwacht dat hier goede herinneringen aan worden over gehouden.